Folosirea rationala a emailului

Folosirea raţională a emailului

Acest articol contine cateva sfaturi utile, referitoare la folosirea emailului. Este benefic pentru voi si pentru toti ceilalti. Va rugam, gasiti-va cateva minute pentru a-l citi. Este important.


  1. Ce este un spam?
Este un mesaj publicitar sau ceva de genul deveniti milionar in timp ce dormiti. Prin definitie, este un mesaj nesolicitat.

  2. Cum au aflat adresa voastra?
Cel mai des, se fura adresele din mesajele care se trimit masiv, ca de exemplu, bancuri, informatii politice, etc., si care, la randul lor, sunt retrimise cu toata lista de adrese de email vizibila. Dupa care, culmea, listele respective se vind sau se negociaza cu alti spammeri (autori si manipulatori de spam).

  3. Cati bani se fac cu adresele Dumneavoastra de e-mail?
Tom Cowles de la Empire Towers facea 12 milioane de dolari pe an. Bernard Balan, un spammer din Ontario, obtinea la un moment dat 10.000 de dolari pe zi, iar Alan Ralsky (cel mai longeviv si mai prolific spammer) cistiga suficient cat sa conduca un Jaguar si sa locuiasca intr-o casa de 240 mp. Jeremy Jaynes, al 8-lea cel mai prolific spammer din lume in 2004, sustinea ca facea 750.000 de dolari lunar din spamming.

  4. Ce-i de facut pentru a evita spamul?
A. De fiecare data cand trimiteti un email la mai mult de 1 (un) destinatar, si nu este necesar ca acestia sa-si vada reciproc adresele, ca de ex. un banc, folositi modul BCC (Blind Carbon Copy). Modul BCC face ca lista destinatarilor sa nu apara in continutul mesajului. Va rugam, folositi intotdeauna modul Bcc!

B. Atunci cand dati un forward (redirectionare) pe un mesaj, dedicati doar cateva secunde pentru a sterge toate adresele ce provin din emailul anterior. Cat se poate de simplu!

  5. Ce sunt acele emailuri de genul: Salvati saraca fetita bolnava de cancer?
Ei bine, toate, toate aceste emailuri care va cer sa faceti un forward (redirectionare) sunt o minciuna ! Stergeti-le!
Atentie: unele dintre ele sunt virusate sau contin alte surprize nedorite. Nici o companie (ca Microsoft, de exemplu) nu doneaza bani pentru redirectionarea acestor mesaje. Niciodata si nimeni nu o face!


  6. Si virusii?
Nu trimiteti si nu deschideti (executati) fisiere .exe sau .doc, decat daca sunteti siguri ca provin dintr-o sursa de incredere.
Acestea sunt modurile tipice de infectare cu virus. Nu este suficient sa aveti un antivirus instalat, pentru ca antivirusii INTOTDEAUNA sunt ramasi in urma. Iar intr-o campanie de spam, virusii se multiplica intr-o zi cu milioanele, iar antivirusii de-abia daca incep sa-i detecteze in cateva zile, saptamini sau chiar mai mult.


  7. Si ce se intimpla cu linkul remove dintr-un spam?
Este de asemenea o minciuna! Adica, atunci cand vi se trimite un spam (email nesolicitat) si vi se spune ca, daca vreti sa fiti eliminat de pe lista, sa raspundeti cu remove, este numai pentru a verifica, din lista, care emailuri sunt reale si valabile. Raspunzindu-le, in mod automat si indirect nu faceti altceva decat sa le confirmati ca adresa voastra este reala, iar ei nu numai ca va trimit spam in continuare, ba chiar vind adresa voastra de email altor spammeri. Niciodata sa nu raspundeti, Niciodata!

  8. Ce altceva mai puteti face?
De fiecare data cand primiti un spam, puteti da un forward (redirectionare) catre adresa abuse a acelui domeniu. De exemplu, daca primiti un spam de la niceprice@shopping.com, retrimiteti-l la abuse@shopping.com sau la postmaster@shopping.com. Acolo se vor ocupa ei de masurile ce trebuie luate contra spammerilor.
niciodata sa nu cumparati nimic de la cei care va trimit spam!

Stimati prieteni, alta gogoasa a Internetului:

Povestea emailurilor in lant.
Nu exista nici o fetita care moare de cancer, numita Amy Bruce, iar daca ar exista, fundatia Make-a-Wish nu va dona nimic, nimanui.

Acest gen de emailuri este usor de verificat, intrand pe site-ul fundatiei si cautind detaliile. Daca ar fi adevarat, fiti siguri ca Amy s-ar afla pe site, cu o fotografie a ei, si cu alte date. Intrati pe http://www.wish.org/home/frame_chainletters.htm, unde se trateaza in particular chiar acest gen de email in lant.


  9. Daca sunteti administrator de pagin web, vizitati, va rugam, webul urmator, pentru a afla mai multe despre cum se combate spamul: http://spam.abuse.net/
Daca vreti sa trimiteti un e-mail pe care l-ati primit si altor persoane, nu uitati sa-l trimiteti cu Bcc (copie oculta).

De asemenea, stergeti adresa expeditorului, caci daca nu o faceti, aceasta va ramane inscrisa in corpul mesajului. Cel mai eficient Log-Off ...

Pentru a nu comite din nou aceste erori, si pentru ca Internetul si casuta noastra electronica sa fie mai curate.

Emailurile in lant sunt instrumente folosite de catre webmasterii paginilor porno, ale companiilor care vand orice, ale cazinourilor online, ale agentiilor de castiguri rapide, intr-un cuvant, firme care negociaza si vand liste de adrese email, precum si altele care se folosesc de spam pentru a exista.


  Scopul anunturilor in lant este de a se (re)trimite ceva de genul:
1. Ajutor pentru un copil bolnav.
2. Cum ca Ericsson/Nokia/Motorola fac cadou telefoane celulare.
3. Virus nou: nu-l deschide! (se numesc alarme false, sau hoaxes).
4. Bill Gates face cadou 5000$ si o calatorie la Disney World daca...
5. Despre tipul care s-a trezit dimineata in sant, fara un rinichi.
6. Benzinarii care explodeaza din cauza celularelor.
7. Ace de seringa infectate cu SIDA in cinematografe.
8. Sulfat de sodiu in samponul tau.
9. Atacurile din parkingurile marilor centre comerciale.
10. Vei avea mare noroc, cu cat trimiti mai repede si la mai multe persoane acest mail.
11. Retrimite-l la cat mai multi, si de asemeni celui/celei care ti l-a trimis tie, ca sa-i arati cat de mult il/o iubesti. ...si multe altele care, in mod normal, apeleaza la sentimentele voastre umanitare, sau la dorinta de a vi se implini visurile, la speranta voastra ca, trimitind mai multe cópii veti avea mai mult noroc in viata, la frica voastra ca anumite fapte (ca cele descrise in acele mesaje) vi s-ar putea intampla voua sau celor apropiati, la dorinta voastra de a trimite stiri interesante sau glume prietenilor vostri, etc., etc., etc... pentru ca, mai apoi, chiar aceste emailuri sa ajunga din nou la spammeri, imbogatite cu sute si sute de adrese de email, vizibile. Intre ele, ale voastre si a noastra...

Iata de ce, la putin timp, vom fi inceput sa primim spamuri, al caror expeditor este, de exemplu, 9022ux5mz@wangabanga50245.com, sau oricare altul, oferindu-ne servicii sau produse de care nu avem nevoie.

Hackerii pot introduce prin email in calculatorul nostru celebrele programe Netbus sau BackOrifice, obtinand astfel controlul asupra PC-ului nostru, cu efecte profund maligne. Iar noi, fara sa stim, le retrimitem prietenilor nostri...
Exista trei solutii de a opri aceste atacuri...


  Cele trei solutii:
I. Nu dati forward (redirectionare) pe niciun fel de email in lant. Este cea mai buna forma de a va proteja prietenii.

II. Daca totusi vreti neaparat sa dati forward, cel putin trimiteti emailul cu adresele destinatarilor scrise in modul Bcc (Blind Carbon Copy, copie oculta), si nu in TO (catre).
Scriind adresele destinatarilor in BCC, cei care primesc lantul nu vor putea citi adresele celorlalte persoane carora le-ati mai trimis emailul, iar astfel se franeaza oarecum spamul.

III. Atunci cand veti retrimite un email cu forward, stergeti mai intai din noul email adresele posibililor expeditori anteriori. Altfel spus, nu lasati scrisa in email nicio alta adresa, a nimanui, cu exceptia propriei voastre adrese. Cel putin, nu vom darui asa de usor spammerilor, adresele rudelor si prietenilor nostri.

Modul Bcc se gaseste in orice program de trimitere a mailurilor, dar trebuie activat. La yahoo se afla deasupra lui TO, si scrie Add Bcc. Apasati pe acest anunt si se deschide fereastra pentru Bcc.

Să aveţi o zi minunată!... fără spam.