Prima atestaredocumentară a oraşului Iernut datează din anul 1257, dar in urma săpăturilor arheologice s-au descoperit unele fragmente ceramice aparţinând epocii neolitice (4500-2500 i.e.n.) In pofida existenţei dovezilor arheologice de necontestat din perioadele anterioare ,cel mai vechi document scris care s-a păstrat datează abia din anul 1257. La inceputurile sale domeniul Iernutului era proprietate feudală de tip laic. Principala ocupaţie a locuitorilor o constituia agricultura şi meşteşugurile. In anul 1461 Iernutul capătă statutul de târg ( oppidum-Radnot ).
In anul 1944 in lunile septembrie-octombrie in apropierea oraşului Iernut s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul României din cel de-al doilea război mondial. In acest interval scurt de timp şi-au pierdut viaţa 11.000 de militari români.
Iernut, parte componentă a judeţului Mureş este situat în partea centrală a Podişului Transilvaniei, pe cursul mijlociu al râului Mureş între localităţile Târgu Mureş ( 30 km ) şi Luduş ( 14 km ), pe DN13 la 2 kilometri de intersecţia acestuia cu DN14A.
Suprafaţa: 106,36 km² ( Intravilan:466 ha; Extravilan:10170 ha )
1. Biserica Reformată-Calvină edificată în stil gotic între 1486-1593. În cimitirul bisericii se găsesc vechi pietre funerare, iar turnul ei a fost ridicat în 1909.
2. Pentru pescuitul recreativ / sportiv şi agrement sunt destinate helesteele nr.1 şi nr. 2 cu o suprafaţă totală de 109 ha luciu de apă.
3. Castelul Kornis - Rakoczi - Bethlen din Iernut a fost construit de Gáspár Bogáti în stil renascentist (1545). Ancadramentul portalului datează din 1574, fiind realizat tot în stilul Renaşterii . Clădirea a fost modificată între 1650-1660 de principele Transilvaniei Gheorghe Rákóczi al II-lea, după planurile arhitectului veneţian Agostino Serena. Edificiul îmbină elemente ale goticului târziu cu elemente renascentiste. A funcţionat o bună perioadă de timp ca liceu agricol dar în prezent este lăsat în voia sorţii, nemaiocupăndu-se nimeni de el.
4. Monumentul eroilor de la Oarba de Mureş.
La alegerile locale din 2008 a fost ales primar Ioan Nicoară ( PNL ).
Iernut este înfrăţit cu oraşul belgian Sint-Katelijne-Waver din anul 2001.
Populaţia Iernutului este în scădere şi unul din motive ar fi lipsa locurilor de muncă.
Iernutul a împlinit în anul 2007, 750 ani de existenţă şi este la a zecea sărbătoare a zilelor Iernutului.
Instituţiile de învăţământ din Iernut sunt Liceul Energetic cu ultimele renovări făcute în 2004 şi Şcoala Generală Iernut.
Codul poştal al oraşului este: 545100.
Echipa de fotbal din Iernut se numeşte C.S.Iernut şi aceasta a ajuns pentru prima dată in divizia C în anul 2007.
Centrala Termo-electrică situată la ieşirea din Iernut aduce cel mai mare venit localităţii. Alte ramuri ale economiei sunt BCR-ul, Banca Transilvania, micile magazine, restaurantele, lacurile piscicole de la periferie.
Iernutul... o mică parte din frumoasa Românie... redescoperă frumuseţile ţării noastre, urmărind spoturile prin care aceasta este promovată în străinătate .
* Pentru toţi cei care caută jocuri de pus în siteul lor, oferta noastră este cea mai variată. Îţi oferim 407 jocuri din toate categoriile, în cel mai simplu mod posibil. Adăuga acum colecţia de jocuri pe siteul / blogul tău ... [detalii]
* Ştim că vrei să urmăreşti cele mai premiate şi noi filme într-un mod gratuit şi de aceea ne-am gândit să-ţi oferim cel mai bun post tv: Hbo România ... [detalii]