Hipertensiune | ||||
Ce inseamna hipertensiunea sau tensiunea ridicata? Hipertensiunea arteriala are loc atunci cand tensiunea arteriala maxima creste peste 150 mm mercur iar cea minima peste 90 mm. Mentinerea tensiunii arteriale in limite normale depinde de multi factori: vasculari, nervosi, glandulari sau renali si e suficient ca unul dintre ei sa se deregleze pentru a determina cresterea ei. Factorii care determina declansarea hipertensiunii sunt: abuzul de tutun si alcool, obezitatea, ateroscleroza, stresul, sedentarismul, abuzul de sare si grasimi animale, mostenirea bolii, etc. Simptomele specifice bolnavilor de hipertensiune sunt: dureri de cap, palpitatii, ameteli, zvacnituri la tample, vajaituri in urechi, insomnie, oboseala, transpiratii, simptome nervoase, uneori sangerari din nas, etc. Insa simptomele cele mai importante apar ca urmare a complicatiilor generate de boala: complicatii ale inimii (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, angina pectorala), ale creierului (hemoragie cerebrala) sau rinichilor (scleroza cu insuficienta renala). Tratament Tratamentul timpuriu si corect poate preveni din timp aparitia complicatiilor specifice hipertensiunii. Pentru aceasta este necesara prezentarea la medic inca de la primele semne ale bolii fiindca medicul este cel mai in masura sa stabileasca cauzele bolii, natura ei si sa recomande cel mai potrivit tratament. Important de retinut pentru bolnavii hipertensivi este evitarea emotiilor puternice, enervarea, stresul, conflictele, noptile pierdute, munca excesiva si incordata, precum si renuntarea la factorii care determina agravarea bolii: excesul de grasimi si dulciuri, sare, cafea, ceai, tutun, alcool si orice bautura in cantitate mare si in timp scurt. Hipertensivii vor trebui sa opteze pentru o viata linistita si o alimentatie lacto-vegetariana. Recomandari Sunt permise mancaruri din carne cel mult de doua ori pe saptamana (pui, vaca, manzat, peste alb), branza de vaci, cas alb, urda dulce, legume sau zarzavaturi fierte sau sub forma de salate, paine neagra. Fructele recomandate sunt: coacaze negre, cirese, capsuni, mere, kiwi, struguri, fragi, visine, lamai. Sunt permise salatele de fructe, merele coapte, prajiturile fara bicarbonat de sodiu. Salatele se fac cu putin ulei de floarea soarelui si se acresc cu putina zeama de lamiae. Sunt permise supele de zarzavaturi, o jumatate de farfurie la o masa cu adaos de taietei sau orez. Se recomanda a fi evitate: maruntaiele (ficat, creier, rinichi), carnea grasa de porc, carnea de vanat, pestele gras, mezelurile, afumaturile, branzeturile grase sau sarate, cantitati mari de galbenus de ou, toate supele si ciorbele preparate cu zeama de carne, conservele, legumele care contin cantitati mari de sare (spanac, varza), grasimile alimentare, maioneza, muraturi, painea calda sau sarata, sarea piperul, boiaua in cantitati mari. Sfaturi utile pentru hipertensivi:
|