Hipertensiune

Hipertensiune


Ce inseamna hipertensiunea sau tensiunea ridicata?
Hipertensiunea arteriala are loc atunci cand tensiunea arteriala maxima creste peste 150 mm mercur iar cea minima peste 90 mm. Mentinerea tensiunii arteriale in limite normale depinde de multi factori: vasculari, nervosi, glandulari sau renali si e suficient ca unul dintre ei sa se deregleze pentru a determina cresterea ei.
Factorii care determina declansarea hipertensiunii sunt: abuzul de tutun si alcool, obezitatea, ateroscleroza, stresul, sedentarismul, abuzul de sare si grasimi animale, mostenirea bolii, etc.
Simptomele specifice bolnavilor de hipertensiune sunt: dureri de cap, palpitatii, ameteli, zvacnituri la tample, vajaituri in urechi, insomnie, oboseala, transpiratii, simptome nervoase, uneori sangerari din nas, etc. Insa simptomele cele mai importante apar ca urmare a complicatiilor generate de boala: complicatii ale inimii (infarct miocardic, insuficienta cardiaca, angina pectorala), ale creierului (hemoragie cerebrala) sau rinichilor (scleroza cu insuficienta renala).

Tratament
Tratamentul timpuriu si corect poate preveni din timp aparitia complicatiilor specifice hipertensiunii. Pentru aceasta este necesara prezentarea la medic inca de la primele semne ale bolii fiindca medicul este cel mai in masura sa stabileasca cauzele bolii, natura ei si sa recomande cel mai potrivit tratament.
Important de retinut pentru bolnavii hipertensivi este evitarea emotiilor puternice, enervarea, stresul, conflictele, noptile pierdute, munca excesiva si incordata, precum si renuntarea la factorii care determina agravarea bolii: excesul de grasimi si dulciuri, sare, cafea, ceai, tutun, alcool si orice bautura in cantitate mare si in timp scurt. Hipertensivii vor trebui sa opteze pentru o viata linistita si o alimentatie lacto-vegetariana.

Recomandari
Sunt permise mancaruri din carne cel mult de doua ori pe saptamana (pui, vaca, manzat, peste alb), branza de vaci, cas alb, urda dulce, legume sau zarzavaturi fierte sau sub forma de salate, paine neagra.
Fructele recomandate sunt: coacaze negre, cirese, capsuni, mere, kiwi, struguri, fragi, visine, lamai. Sunt permise salatele de fructe, merele coapte, prajiturile fara bicarbonat de sodiu. Salatele se fac cu putin ulei de floarea soarelui si se acresc cu putina zeama de lamiae. Sunt permise supele de zarzavaturi, o jumatate de farfurie la o masa cu adaos de taietei sau orez.
Se recomanda a fi evitate: maruntaiele (ficat, creier, rinichi), carnea grasa de porc, carnea de vanat, pestele gras, mezelurile, afumaturile, branzeturile grase sau sarate, cantitati mari de galbenus de ou, toate supele si ciorbele preparate cu zeama de carne, conservele, legumele care contin cantitati mari de sare (spanac, varza), grasimile alimentare, maioneza, muraturi, painea calda sau sarata, sarea piperul, boiaua in cantitati mari.

Sfaturi utile pentru hipertensivi:
  • Evitati excesele alimentare, mesele abundente si grele.
  • Mancati intotdeauna incet. Evitati alimentele sarate.
  • Odihniti-va putin inaintea fiecarei mese.
  • Odihniti-va la pat 10-12 ore chiar daca dormiti numai 8.
  • Nu faceti bai prea calde si nici prea indelungate, preferabil dusuri la 35-37 grade Celsius.
  • Purtati imbracaminte cat mai lejera.
  • Evitati trecerile bruste de la cald la rece si invers. Nu va expuneti la soare sau la frig, cu capul descoperit. In concediu nu mergeti in localitati cu o altitudine mai mare de 500 m.
  • Daca aveti masina, conduceti cat mai rar si nu depasiti viteza de 80 km pe ora. De asemenea nu calatoriti in orele de mare aglomeratie si caldura.
  • Nu depuneti efort fizic prea mare si nu duceti greutati prea mari.
  • Nu faceti bai in mare daca apa este foarte rece, cu vant si valuri puternice.
  • Evitati eforturile in prima faza digestiva.
  • Nu treceti prea repede de la pozitia culcat la pozitia in picioare, care poate declansa riscul de hipotensiune “ortostatica”. Nu este recomandata o scadere brusca a tensiunii.
  • Evitati eforturile fizice violente dintre activitatile gospodaresti: miscarea mobilelor, spalarea rufelor si a podelelor, zugravitul peretilor.
  • Intretineti-va dantura in buna stare, deoarece infectiile dentare, mai ales latente, au repercursiuni asupra starii arterelor.
  • Mentineti-va greutatea in limite normale. Faceti miscare zilnic, sunt recomandabile plimbarile pe distante moderate.