Pasari

Păsări

Ce trebuie sa stii daca vrei o pasare de companie
Spatiul
Hrana pasarii
Sanatatea papagalilor
Cum sa ai grija de puii de papagal


.............................................................................................................................................................

Ce trebuie sa stii daca vrei o pasare de companie
Daca ti-ai dori sa-ti cumperi o pasare pe post de companion sunt mai multe lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a te hotara ce specie de pasare ti-ai dori. Trebuie sa ai in vedere timpul pe care il poti oferi pasarii tale precum si nivelul de zgomot pe care il poti tolera. Pasari precum papagalii au nevoie de foarta multa atentie din partea stapanului, insa unele specii de papagali pot aduce un om in pragul disperarii cu strigatele lor ascutite. Cand iti alegi pasarea trebuie sa alegi o specie care sa se potriveasca personalitatii tale, stilului tau de viata si locuintei tale. Avand in vedere ca multe specii de pasari au o durata de viata lunga este bine sa alegi cu grija specia de pasare care iti va deveni companion ... pentru ca daca in cateva luni te-ai "plictisit" de ea nu o poti returna ca pe o un produs defect.

Iata ce trebuie sa ai in vedere cand te decizi sa cumperi o pasare:

Pretul
Cati bani iti permiti sa cheltui pe achizitionarea pasarii? Nu uita ca trebuei sa cheltui bani pentru o colivie suficient de mare in care pasarea sa poata zbura. Colivia va fi cu atat mai mare cu cat specia pe care vrei sa o cumperi e mai mare. Colivia trebuie echipata cu vase pentru hrana, apa, jucarii. Ai in vedere cheltuielile lunare ale hranei si asternutului din colivie. De asemenea, cheltuielile periodice pe care le implica consultul medicului veterinar. Preturile pasarilor de companie pot varia de la cateva sute de mii la cateva zeci de milioane in functie de specia pe care vrei sa o procuri. Nu cumpara pasari la pret mic din piete sau de la diferiti vanzatori neautorizati. Poti procura o pasare bolnava. In acest sens economia consta in a da un pret mai mare pe o pasare sanatoasa.

Cat timp poti oferi?
Trebuie sa ai in vedere timpul pe care il poti petrece cu pasarea ta atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Pe termen scurt gandeste-te la cat timp poti petrece cu pasarea in fiecare zi. Daca nu prea esti pe acasa si stai mai mult la servici sau in oras cu prietenii nu-ti lua o singura pasare, si nici intr-un caz un papagal de talie mare. Alege mai bine o pereche de canari sau de perusi. Papagalii au nevoie de foarte multa atentie si se ataseaza de stapan. Daca nu le oferi suficient timp ajung infiorator de nefericiti si pot chiar sa se imbolnaveasca. Alege asadar o pereche de pasari, de acelasi sex sau de sex opus, care isi vor tine reciproc companie.

Pe termen lung ai in vedere ca anumite specii de papagali, mai ales speciile de talie mare traiesc intre 50 si 80 de ani, sau chiar mai mult, se ataseaza foarte mult de stapan si tolereaza cu dificultate adaptarea la o noua casa si la un nou stapan. Daca nu poti sa-ti asumi responsabilitatea de a creste o astfel de pasare toata viata nu o cumpara!

Nivelul de zgomot
Pasarile pot fi foarte galagioase. Unele specii de papagali, mai ales papagalii de talie mare pot face foarte mult zgomot. Pentru ca nu ai cum sa-i obisnuiesti sa fie linistiti trebuie sa ai in vedere nivelul de zgomot pe care il poti suporta atat tu cat si vecinii tai. Daca zgomotul este o problema alege mai degraba perusi, canari sau porumbei.

Spatiul
Cat spatiu ai pentru colivie? Nu te gandi la o colivie mica. Toate pasarile au nevoie de colivii spatioase, cu atat mai mult cele carora nu li se asigura zilnic timp pentru exercitii petrecute in afara coliviei. Cu cat mai mare este pasarea, cu atat mai mare trebuie sa fie colivia. Majoritatea pasarilor au nevoie de timp petrecut in afara coliviei. Papagalii de talie mare au nevoie de anumite spatii amenajate in afara coliviei, cum ar fi un loc de joaca sau un stand pentru exercitii.

Mizeria si stricaciunile
Pasarile fac multa mizerie, mai ales cand mananca, si deseori reusesc sa faca mizerie si in afara coliviei. Multe pasari produc praf de pene (o pudra alba fina produsa de anumite pene). Papagalilor le place sa mestece, deci va trebui sa aveti in vedere ca anumite obiecte din care pot deveni "rontaibile". Ai in vedere ca daca pasarea ajunge sa rontaie un obiect ascutit se poate rani sau daca rontaie un obiect tratat chimic se poate intoxica.

Hrana pasarii
Majoritatea speciilor de pasari pot manca o hrana pre-formulata, cumparata din magazin, alaturi de o varietate de produse proaspete: verdeturi, seminte, cereale, fructe. Anumite specii de pasari, insa au regimuri foarte stricte si e bine sa stiti daca va puteti permite sa le oferiti astfel de regimuri pe toata perioada duratei lor de viata.

Socializarea
Cat de mult esti dispus sa socializezi cu pasarea ta? Unele pasari nu pot fi luate in mana si mangaiate (canarii, cintezele) in timp ce anumite speciii se ataseaza foarte mult de stapan si creaza o adevarata relatie de prietenie cu acesta (papagalii). Daca iti doresti o pasare cu care sa interactionezi trebuie sa ai si suficient timp la dispozitie petru a ti-l petrece cu ea, pentru ca pasarile sociabile au nevoie de multa atentie, si pot deveni nevrotice daca nu primesc afectiune.

Pasarile vorbitoare
Multa lume alege sa creasca papagali din cauza faptului ca acestia pot vorbi. Desi multe specii sunt renumite pentru capacitatea lor de a vorbi si de a face giumbuslucuri gandeste-te de 2 ori daca vrei sa-ti cumperi un papagal numai din acest motiv. Chiar si in cadrul speciilor "vorbitoare" capacitatea de a imita limbajul uman variaza de la un individ la altul. Cu toate astea, cele mai multe specii de papagali sunt foarte inteligente si pot fi invatate sa faca diverse giumbuslucuri. Chiar si papagalii de talie mica pot fi invatati sa fluiere si pot fi foarte amuzanti.

Sanatatea papagalilor
Atunci cand e vorba despre o pasare ranita sau bolnava sunt 5 lucruri esentiale care trebuiesc avute in vedere:

  • Caldura necesara papagalului bolnav
    Caldura este parametrul cel mai important care trebuie avut in vedere. Ia in calcul faptul ca pentru papagali temperatura ideala este intre 30 si 33 de grade C. Papagalii folosesc cea mai mare parte a resurselor lor metabolice si a energiei pentru a pastra temperatura corpului la 40 de grade C. De aceea, atunci cand ai de a face cu o pasare bolnava trebuie sa ridici temperatura camerei la 30 de grade C. Atunci cand pasarea incepe sa-si revina trebuie sa incepi sa scazi treptat temperatura camerei, cu cate un grad pe zi, si sa atingi astfel treptat temperatura naturala a aerului din camera. Ideea de baza este deci sa ridici temperatura aerului pentru ca papagalul tau sa nu-si mai risipeasca energia pentru a-si creste temperatura corpului si pentru a-l face astfel mai capabil sa lupte impotriva bolii.


  • Umiditatea aerului necesara papagalului bolnav
    Al doilea parametru important atunci cand ai de a face cu un papagal bolnav este umiditatea aerului. Importanta acestui aspect capata conotatii vitale atunci cand este vorba despre o boala la plamanii papagalului, o boala de natura respiratorie. Daca pasarea sufera de o rana sau este sanatoasa, umiditatea aerului nu este atat de importanta. Umiditatea aerului il ajuta pe papagal in procesul de respiratie, usurand acest proces. Cea mai buna alegere pentru solutionarea acestei probleme ar fi un vaporizator sau un umidificator. Daca nu ai astfel de aparate la indemana poti duce pasarea in baie si poti inchide si deschide alternativ robinetul de apa calda. Primele semen de probleme respiratorii la papagali sunt aparitia oricaror sunete la respiratie: fluieraturi, clincaneli, sunete asemanatoare bulbucilor, haraieli, etc. Ar fi bine ca un medic veterinar sa-ti confirme faptul ca papagalul tau are probleme respiratorii. Cel mai clar indiciu al problemelor respiratorii este miscarea cozii in timpul respiratiei. In plus, daca papagalul tau tine ciocul deschis ca sa poata respira atunci poti fi sigur ca papagalul are probleme respiratorii. Nu uita sa apelezi la medicul veterinar, nu incerca sa rezolvi de unul singur aceasta problema de sanatate.


  • Fluidele necesare papagalului bolnav
    Din cauza problemelor de sanatate papagalul tau s-ar putea sa nu primeasca intreaga cantitate de fluide de care organismul lui are nevoie. Asta se intampla din cauza temperaturii crescute a corpului si din cauza digestiei cu probleme, in asa fel incat papagalul poate ajunge chiar sa nu mai bea apa de unul singur. Solutia la aceasta problema este sa-i oferi papagalului tau fluide cu o lingura, o seringa fara ac, sau chiar de pe degetul tau. Este bine sa ii oferi papagalului suc de mere sau de grefe, apa plata cu zahar sau miere de albine, solutii medicale cu glucoza si saruri. Daca papagalul refuza sa bea fluidele sau nu reusesti sa i le dai asa cum trebuie apeleaza la un veterinar care sa-i injecteze aceste fluide sub piele.


  • Nutritia papagalului bolnav
    La fel cum se intampla in cazul fluidelor, atunci cand papagalul tau refuza sa manace trebuie sa-l hranesti cu orice pret, chiar cu forta, pentru ca pasarile sunt destul de fragile. Papagalii pot muri de foame in 48-72 de ore atunci cand sunt sanatoasi, asa ca imagineaza-ti cat de repede poate muri un papagal bolnav care nu mamanca.

    Asa cum am aratat mai sus, principala grija trebuie sa fie aceea de a creste temperatura camerei, iar urmatoarea aceea de a oferi mancare papagalului bolnav. Papagalul trebuie sa primeasca produse cu un continut inalt de carbohidrati, dar in acelasi timp usor de digerat: mancare pentru copii, cereale pentru copii, crema din grau, pelete amestecate cu suc de fructe, miere de albine, suc de fructe (dar nu suc de portocale), suc de papaya. Ai in vedere ca doar cu o hrana adecvata o pasare se poate insanatosi cu adevarat, deci ajut-o sa-si revina!


  • Linistea si nivelul de activitate al papagalului bolnav
    Un papagal bolnav trebuie tinut intr-o camera intunecoasa, fara jucarii, pentru a ramane linistit si inactiv. Daca ai activitati galagioase muta papagalul intr-o parte a casei care este linistita. E ca si cum un membru al familiei tale ar fi bolnav, nu-i asa? Pai, de cele mai multe ori, papagalii fac parte din familie.

    Ai in vedere: daca pasarea este sub tratament cu antibiotice ar putea avea probleme la digestia mancarii asa ca trebuie sa-i oferi iaurt, sau suplimenti lactici si acidici. Medicul veterinar te va sfatui in aceasta privinta. Asta ajuta si la prevenirea infectiilor bucale. Daca totusi apar puncte albe pe limba sau pe gura medicul veterinar poate prescrie un tratament anti-ciuperca. Ai in vedere sa nu cumva sa supraalimentezi pasarea, pentru ca poate vomita. E mai bine sa-i oferi cantitati mici de mancare dar sa o hranesti mai des.


Cum sa ai grija de puii de papagal
Atunci cand pasiunea te determina sa alegi sa cresti un papagal poti alege varinata de a-ti procura un adult, sau de creste un puiut de papagal. Aceasta alegere va depinde probabil destul de mult de oferta pet-shopurilor din orasul tau. Trebuie sa te gandesti la specia de papagal pe care vrei sa o cumperi si sa o cresti, si sa ai in vedere ca foarte multe specii de papagali au o durata de viata destul de lunga, unele dintre ele depasind durata de viata a omului, deci e posibil sa alegi sa cresti papagali pe care ii vei lasa mostenire nepotilor.

Sa vedem acum cum trebuie sa procedezi daca vei alege sa-ti procuri un pui de papagal. Cresterea puilor de papagali nu necesita cunostinte de expert, ci doar foarte multa rabdare, grija si afectiune, implicand in fapt toate elementele care sunt necesare si atunci cand se creste un copil mic. Un lucru care iti va fi de ajutor este faptul ca puii de papagali invata instinctiv si destul de repede sa manace si sa ciuguleasca.

Un aspect care nu trebuie neglijat este socializarea. Papagalii sunt pasari foarte sociabile, si chiar daca puiul de papagal pare sa nu interactioneze cu tine din prima, ai in vedere ca de eforturile facute de tine in aceasta perioada din viata papagalului va depinde legatura care se va forma intre voi doi. Papagalii invata sa vorbeasca si sa cante in aceasta perioada de pruncie foarte usor. Ei au nevoie de multa atentie, multa iubire si multa interactiune din partea omului pentru a nu se simti singuri si nefericiti.

Ai in vedere ca inainte de a procura puiul de papagal sa fii sigur ca ai procurat o colivie spatioasa, in care papagalul sa se simta bine si cand va creste. In procurarea coliviei, a mancarii, a vaselor pentru hrana si apa si a jucariilor pentru papagal trebuie sa tii cont de specia de papagal pe care doresti sa o achizitionezi. Este foarte important ca atunci cand te hotarasti sa iei un pui de papagal sa faci acest lucru in completa cunostinta de cauza si sa fii gata sa-i oferi toate lucrurile de care are nevoie pentru a avea o viata fericita. Este deci important sa te documentezi referitor la dimensiunile pasarii ca adult, sa ii cumperi o colivie suficient de mare.

Ai in vedere ca curatenia sa fie mentinuta in permanenta si ca temperatura suficient de calda sa fie pastrata si in timpul noptii, mai ales daca papagalul are doar o saptamana.

Lucruri de care e bine sa tii seama in cresterea unui pui de papagal:
  • nu crea confuzie in mintea puilor de papagal speriindu-i sau stresandu-i. Ei nu vor mai reactiona fata de tine cu deschidere si prietenie. Vor deveni timizi, speriati si cu probleme de comportament.

  • ofera-le confort si siguranta puilor de papagal asezand colivia lor intr-un colt de camera. Astfel, doua parti ale coliviei vor fi cu fata la perete. Ei se pot retrage in acest colt atunci cand se tem sau sunt nesiguri. In acelasi timp, doua parti ale coliviei vor fi cu fata la camera, oferindu-le posibilitatea de a fi in permanenta conectati la actiunea din jur.

  • ofera-le puilor de papagal o dieta variata si evita supraalimentarea acestora.

  • nu lua niciodata un pui de papagal in mana in prima lui zi de viata. Poti incepe sa-l iei in mana cu mare grija abia din ziua a 4-a de viata.

  • monitorizeaza cantitatea de hrana pe care o mananca puiul de papagal, excrementele pe care le face si activitatea lui zilnica pentru a preveni aparitia unei boli.

  • 10 minute pe zi petrecute cu puiul de papagal sunt suficiente pentru a-l face in timp sa raspunda la comenzi verbale si sa invete cuvinte noi sau giumbuslucuri. Poti petrece cat mai mult timp cu puiul de papagal fiind atent la reactiile lui si avand grija sa nu-l obosesti niciodata.