Sarmale cu pasat si ciolan afumat

Sarmale cu păsat şi ciolan afumat


Ingrediente:

- 2 verze mari
- 1 kg de păsat
- 4 cepe
- 1 ciolan afumat
- bucăţele de slănină afumată
- sare, piper, boia dulce, vegeta

Cum pregătim varza: se scoate cotorul de la varză şi se opăreşte. Apoi se desfac frunzele, una câte una, de pe fiecare funză se taie cotorul (dacă mai este vreo rămăşiţă) şi nervurile mai groase, pentru a face frunza cât mai maleabilă. Câteva frunze se toacă pentru a acoperi cu ele sarmaluţele după ce le clădim în oală.

Separat se taie ciolanul bucăţi, la fel se procedează şi cu slănina afumată, se taie bucăţele subţiri. Dacă tot suntem la capitolul tăiat mărunt, se taie şi cepele, mărunt mărunt şi le călim în ulei, într-o cratiţă cât de mare.

Operaţiunea “păsatul” este nu atât complicată, ci lungă: se spală păsatul în 4-5 ape, până se ridică tărâţele la suprafaţă. Se strecoară tărâţele şi se repetă operaţiunea. Se condimentează ceapa bine cu boia, vegeta şi piper, apoi se amestecă cu păsatul.

Se ia câte o lingură bună de păsat şi se pune în foaia de varză. În fiecare sărmăluţă se pune o bucată de slănină în mijloc, apoi se împătureşte sărmăluţa, însă nu prea strâns, pentru că tărâţele se umflă la fiert.

Acestea fiind spuse, pe fundul oalei în care vom fierbe sarmalele se pune cimbru, apoi începem să clădim sarmalele. După fiecare 2-3 straturi de sarmale, punem bucăţele de ciolan afumat, şi continuăm să clădim până când nu mai avem sarmale. Acesta este momentul propice să turnăm peste sărmăluţe apa amestecată cu bulion, până când sarmalele sunt acoperite bine. Deasupra punem varza tocată şi câteva frunze de varză întregi.

Se ţin la fiert circa 1.30 - 2 ore, la foc mic, apoi se degustă, cel puţin aşa afli când sunt gata. Nu uitaţi, e esenţial ca focul la sarmale să fie mic, pentru că astfel scade toată apa şi sarmalele nu sunt apătoase, şi fiindcă aşa se întrepătrund ingredientele şi aromele mult mai bine.