Tort caramel

Tort caramel


Pentru blat avem nevoie de:

- 4 ouă
- 1 cană de zahăr
- 1 cană de făină
- 1 plic praf de copt
- 50 ml apă
- 50 ml ulei
- vanilie (o fiolă de vanilie şi un pliculeţ de vanilie bourbon)
- 1 lingură de coajă de lămâie

Se fierbe apa şi zahărul până se topeşte zahărul şi se obţine un sirop. Se bat albuşurile spumă, cât de tare, apoi se adaugă în fir subţire siropul. Separat se freacă gălbenuşurile şi uleiul. Peste albuşurile bătute spuma cu sirop, se pun gălbenuşurile, vanilia, praful de copt, făină în ploaie şi coajă de lămâie.

Compoziţia se toarnă într-o formă de tort, unsă cu unt şi tapetată bine cu făină. Se tine la cuptor circa 20-25 de minute, în funcţie de cuptor, în principiu până trece testul scobitorii.

Pont pentru gospodinele care au un cuptor care arde tot ce prinde: când tapetaţi forma de tort, puneţi pe fund mai multă făină. Astfel, dacă e să se ardă, se arde stratul de făină şi e foarte uşor de îndepărtat cu un cuţit de pâine.

Pentru cremă:

- 1 l lapte
- 1 cană de zahăr
- 4 linguri de făină
- 1 plic de budincă de vanilie
- 100 gr de unt
- 2 esenţe de vanilie
- 1 plic zahăr vanilat

Se fierbe laptele împreună cu zahărul, zahărul vanilat şi esenţele de vanilie. Se răceşte şi se amestecă cu făina şi praful de budincă până se omogenizează, apoi se pune din nou la foc mic, mestecând în continuu până se îngroaşă. Se dă la o parte de pe foc şi se adaugă untul bătut spumă.

Pentru glazură de caramel: se încing 2 linguri de frişcă nebătută şi în ele se topesc 100 grame caramele cu lapte.

Pentru ornat, se poate folosi miez de nucă şi praline cu caramel.