Gonoreea

Gonoreea

Ce este gonoreea ?
Care sunt simptomele gonoreei ?
Conjunctivita gonococica
Cum se diagnosticheaza gonoreea ?
Ce se poate intampla daca nu ma tratez ?
Cum se trateaza gonoreea?
Cum pot sa ma protejez impotriva gonoreei ?

.............................................................................................................................................................

Ce este gonoreea ?
Gonoreea, o boala cu transmitere sexuala foarte contagioasa, este o infectie bacteriana cauzata de microbul Neisseria gonorrheae, care se transmite prin contact sexual. Gonoreea se caracterizeaza adesea prin secretie vascoasa la nivelul penisului sau vaginului. Totusi, multe persoane nu prezinta nici un semn sau simptom. Boala se transmite prin sperma sau lichide vaginale in timpul contactului sexual neprotejat, homosexual sau heterosexual, cu un partener infectat. Cu cat aveti mai multi parteneri, cu atat riscul dvs. este mai mare. Contrar credintei populare, gonoreea nu se poate lua de pe scaunele de WC sau de pe manerele usilor. Bacteria care cauzeaza gonoreea cere conditii de crestere si reproducere foarte speciale. Ea nu poate trai in afara organismului mai mult de cateva secunde sau minute, nici nu poate trai pe pielea de pe maini, brate sau picioare. Ea supravietuieste numai pe suprafete umede din interiorul corpului si se gaseste cel mai frecvent in vagin si pecolul uterin. Ea poate trai si in uretra (tubul prin care se scurge urina din vezica). Gonoreea poate exista si in fundul gatului (de la contactul oral-genital) si in rect. De asemenea, o femeie gravida infectata poate da gonoree si copilului ei in timpul nasterii. Contactul obisnuit, cum este sarutul, nu transmite boala. Cand infectia exista in tractul genital, gura sau rectul unui copil este cel mai frecvent din pricina faptului ca a fost abuzat sexual. Tratarea gonoreei implica administrarea de antibiotice pentru eliminarea infectiei. Practicarea sexului protejat este importanta in prevenirea gonoreei.

Care sunt simptomele gonoreei ?
Aproximativ jumatate din cei care sunt infectati nu au simptome. Persoanele care nu au simptome pot, fara sa stie, sa transmita infectiile cu gonoree partenerilor lor.
Gatul, anusul, uretra si rectul sunt zone frecvente de infectie atat la barbati cat si la femei. Daca sunt simptome, ele pot include urinare dureroasa, mancarime sau sangerare anala sau scurgeri anormale din penis sau vagin. Infectia cu gonoree in gat nu produce, de regula, simptome cum este usturimea in gat .
Simptomele apar de obicei la 2-7 zile dupa ce o persoana a fost expusa la gonoree iar la femei, ele pot aparea chiar mai tarziu.
O femeie cu gonoree poate sa nu aiba nici un simptom sau simptomele ei pot fi usoare astfel incat ea nu le observa pana cand acestea nu devin mai severe. In unele cazuri, femeile vor simti o senzatie de usturime cand urineaza, vor prezenta o scurgere vaginala galbena-verzuie sau sangerare dupa actul sexual. Femeile pot avea si sangerari vaginale intre menstruatii. Implicarea uretrei cauzeaza disurie (urinare dureroasa), secretie purulenta si urinare frecventa (deasa). Combinatia de uretrita si cervicita la examinare, este foarte relevanta in stabilirea diagnosticului deoarece ambele locuri sunt infectate la majoritatea pacientilor.
Daca infectia devine mai raspandita si trece in uter sau in trompele uterine, aceasta poate cauza durere abdominala, febra si durere in timpul actului sexual precum si simptomele de mai sus.(Aceasta infectie extinsa se numeste sindrom inflamator pelvin sau Sip).
Barbatii care au gonoree sunt mai susceptibili de a observa simptomele desi pot avea gonoree fara sa stie acest lucru. Ei adesea simt o senzatie de usturime la urinare si pot avea o scurgere albicioasa-galbuie din penis.

Conjunctivita gonococica
Infectarea ochilor cu gonoree poate rezulta ca urmare a frecarii ochilor cu degete infestate, la ambele sexe, si se manifesta cu durere si o scurgere galbena purulenta. Conjunctivele sunt inflamate, cu chemoza, cheratopatie si ulceratie corneana, ducand la orbire in cazurile severe.
Oftalmia gonococica se dezvolta in termen de 7 zile de la nasterea unui copil de la o mama infectata si este de regula bilaterala, cu conjunctivita intensa, secretie purulenta abundenta si edem al pleoapei. Fara tratament adecvat urgent, ulcerarea corneei conduce la aparitia leziunilor ce vor afecta serios vederea.
Cereti doctorului sa va faca analize pentru depistarea gonoreei daca :
* Aveti o scurgere din vagin sau penis sau aveti alte semne sau simptome de gonoree.
* Sunteti ingrijorat ca partenerul se poate sa fii fost expus la infectie.
* Stiti ca partenerul a fost diagnosticat cu gonoree.

Cum se diagnosticheaza gonoreea ?
Medicul va pune intrebari despre istoricul dvs medical si va va face un consult fizic. El va pune intrebari referitoare la factorii de risc pentru boli cu transmitere sexuala. Factorii de risc pentru gonoree includ :
- parteneri sexuali multipli (mai mult de un parterner in ultimul an).
- partener cu risc inalt (partenerul are mai multi parteneri sexuali sau parteneri infectati cu gonoree).
- relatii sexuale neprotejate cu alti barbati.
- contact sexual neprotejat (fara folosirea prezervativului).
- sa-ti incepi viata sexuala inainte de 18 ani.
Pentru confirmarea unui diagnostic de gonoree, doctorul va lua mostre pentru analizele de laborator din orice scurgere constatata la examinarea fizica. Doctorul poate face analize si pentru alte boli cu transmitere sexuala cum sunt chlamidia (clamidia), sifilis si Hiv / Sida. Alte boli cu transmitere sexuala apar frecvent odata cu gonoreea.

Ce se poate intampla daca nu ma tratez ?
Gonoreea poate fi foarte periculoasa daca este lasata netratata chiar la cineva care are simptome usoare sau de loc. La femei, infectia poate trece in uter, in trompele uterine si la ovare (cauzand sindromul inflamator pelvin) si poate conduce la leziuni si sterilitatea (infertilitate, incapacitatea de a avea copii). Lezarea trompelor uterine conduce la riscuri crescute de aparitie a unei sarcini extrauterine deoarece un ovul fecundat se poate sa nu fie capabil sa treaca prin trompa uterina lezata si ingustata. Sarcina extrauterina este o problema foarte serioasa care poate ameninta viata femeii. Infectia cu gonoree in timpul sarcinii poate cauza probleme pentru nou-nascut, inclusiv meningita (o inflamare a membranelor din jurul creierului si maduvei spinarii) precum si o infectie a ochiului ce poate duce la orbire daca nu se trateaza. La femei, apar bartolinita si abcesele (provocand dificultati la mers), sindromul inflamator pelvin. La barbati, gonoreea poate ajunge la epididim (structura atasata testicolului, care ajuta transportul spermei) cauzand durere si inflamarea zonei testiculelor. Aceata poate duce la leziuni ce ar putea sa–l faca pe barbat steril (infertil). La ambele sexe, gonoreea anorectala poate rezulta din contact sexual anal cu o persoana infectata sau din raspandirea infectiei din zona genitala. Aceasta poate cauza disconfort in zona anala precum si o scurgere din aceasta zona dar in multe cazuri nu sunt prezente semne sau simptome. Sexul oral poate duce la gonoree faringiana, cu usturime in gat, cu durere la inghitire si roseata in gat si pe amigdale. Daca infectia se intinde la ochi prin atingere, gonoreea poate produce inrosirea si inflamarea ochilor (conjunctivita). La copiii care contracteaza gonoree in timpul nasterii, infectiile oculare gonoreice pot duce la orbire. Bacteria care produce gonoreea se poate raspandi prin sange producand infectii si in alte parti ale corpului. Febra, iritatia, durerile articulare, inflamarea si anchiloza sunt consecinte posibile.

Cum se trateaza gonoreea?
Daca credeti ca ati putea avea gonoree sau daca ati avut un partener care se poate sa fi avut gonoree, trebuie sa mergeti la medicul de familie sau la ginecolog. El va va examina, ceea ce va include si luarea de mostre pentru scurgeri din vagin sau penis ce vor fi date la analiza. Uneori doctorii pot diagnostica gonoreea prin analiza de urina a persoanei. Sfatuiti-va cu doctorul ce analize sunt potrivite pentru dvs. Doctorul va poate face analize si pentru alte boli cu transmitere sexuala, cum este sifilisul sau chlamidia (clamidia) .
Daca sunteti diagnosticat cu gonoree, doctorul va prescrie antibiotice pentru tratarea infectiei. Toti cei cu care ati avut relatii sexuale trebuie imediat testati si tratati de gonoree. Acestia includ orice parteneri sexuali din ultimele doua luni de zile sau ultimul partener sexual daca au trecut mai mult de doua luni de la ultimul contact sexual. Daca un partener sexual are gonoree, tratamentul rapid va reduce riscul complicatiilor pentru persoana respectiva si va reduce sansele dvs de a fi reinfectat daca aveti relatii sexuale cu acel partener din nou. (Va puteti reinfecta cu gonoree chiar dupa ce ati fost tratat deoarece faptul ca ati avut gonoree nu va face imuni).
In trecut, tratamentul gonoreei fara complicatii era destul de simplu. O singura injectie cu penicilina vindeca aproape orice persoana infectata. Din pacate, exista tulpini noi de gonoree care au devenit rezistente la diverse antibiotice inclusiv penicilina si, prin urmare, sunt mai dificil de tratat. Din fericire, gonoreea mai poate fi tratata cu alte medicamente injectabile sau orale.
Infectiile gonoreice care afecteaza colul uterin, rectul, uretra sau gatul sunt de regula tratate cu o doza de 400mg cefixim administrate oral sau cu o injectie intramusculara de 125 mg de ceftriaxona. Regimurile antibiotice alternative includ : cefpodoxime , o doza orala de 400 mg; ciprofloxacin, o doza orala de 500 mg ; ofloxacin, o doza orala de 400 mg si levofloxacin, o doza orala de 250 mg. O injectie intramusculara de 2 g de spectinomicina este si ea un tratament alternativ la persoane neinsarcinate dar, acest tratament nu este eficient pentru infectiile din gat cauzate de gonoree.
Tratamentul trebuie intotdeauna sa includa medicatia ce va trata chlamidia (clamidia) (cum ar fi azitromicina sau doxiciclina) si gonoreea deoarece acestea coexista frecvent la aceeasi persoana. Partenerii sexuali ai femeilor care au avut fie gonoree fie chlamidia (clamidia) trebuie sa primeasca tratament pentru ambele infectii deoarece partenerii lor pot fi si ei infectati. Tratarea partenerilor impiedica de asemenea reinfectarea femeii. Femeile care sufera de sindrom inflamator pelvin (Sip) necesita un tratament mai agresiv care este eficient impotriva bacteriei ce cauzeaza gonoreea precum si impotriva altor microorganisme. Aceste femei necesita adesea administrarea intravenoasa de antibiotice.
Este important de retinut ca doxiciclina, unul din medicamentele recomandate pentru tratamentul sindromului inflamator pelvin, nu se recomanda femeilor gravide.
Gonoreea este una din bolile cu transmitere sexuala cel mai usor de prevenit deoarece bacteria care produce infectia poate supravietui numai in anumite conditii. Utilizarea prezervativelor protejeaza impotriva infectiei cu gonoree. Deoarece microorganismul poate trai in gat trebuie folosite prezervative si in cazul contactului oral-genital.

Cum pot sa ma protejez impotriva gonoreei ?
Utilizarea adecvata a contraceptivelor de baraj cum sunt prezervativele din latex va reduce in mod semnificativ riscul infestarii cu gonoree si complicatiile acesteia. Deoarece gonoreea se transmite in principal prin relatii sexuale, abstinenta o poate impiedica total. Mamele gravide infectate cu gonoree pot transmite boala copiilor lor in timpul nasterii. Conjunctivita gonococica este o cauza majora de orbire la nou nascuti, ce poate fi prevenita. Astfel ca, daca exista un risc cunoscut de transmitere a gonoreei, nitratul de argint sau alte medicamente profilactice pot fi aplicate pe ochii copilului imediat dupa nastere.
Datorita riscurilor de transmitere verticala (de la mama la fat), doctorii recomanda ca femeilor gravide sa li se faca cel putin un test de gonoree in timpul sarcinii.