Herpesul genital

Herpesul genital

Ce este herpesul genital ?
Care sunt simptomele herpesului genital ?
Cum se diagnosticheaza herpesul genital ?
Ce se poate intampla ?
Efecte pe termen lung ?
Care este tratamentul herpesului ?
Cum se previne herpesul genital ?
Mituri

.............................................................................................................................................................

Ce este herpesul genital ?
Herpesul genital este cauzat de un virus numit herpes simplex (HSV). Exista doua tipuri diferite de virus herpes care se numesc HSV-1 si HSV-2. Majoritatea formelor de herpes genital sunt HSV-2, totusi, o persoana cu HSV-1 poate transmite virusul prin sex oral la organele genitale ale altei persoane.
HSV-1 produce herpes ce apare pe sau in jurul gurii, buzelor sau nasului. Majoritatea persoanelor au un herpes bucal din cand in cand. El poate fi transmis prin folosirea acelorasi tacamuri sau sarutand pe cineva care are herpes.
Celalalt tip de herpes, HSV-2, este o boala cu transmitere sexuala. Ea cauzeaza herpes in zona genitala si se transmite prin contact sexual intim (vaginal, oral sau sex anal), in special prin sex neprotejat. Deoarece virusul nu traieste in afara corpului multa vreme, nu puteti lua herpesul genital de pe obiecte cum ar fi scaunul de toaleta.
Virusul intra in mucoase sau in piele prin fisuri microscopice. Odata intrat, virusul calatoreste catre radacinile nervilor, langa maduva spinarii si se aseaza acolo permanent.
Boala se caracterizeaza prin durere, mancarime (prurit) si herpes in zona genitala. Contactul sexual este modul cel mai important prin care se raspandeste herpesul genital. Este aproape imposibil sa se ia infectia prin contact cu toalete, prosoape sau alte obiecte folosite de o persoana infectata, deoarece virusul moare repede in afara corpului.

Care sunt simptomele herpesului genital ?
O data expus la virus, exista o perioada de incubatie care, in general, dureaza 3-7 zile inainte de a se dezvolta o leziune. In acest timp, nu exista simptome iar virusul nu poate fi transmis altora. O eruptie incepe de regula ca o mancarime sau senzatie de gadilare urmata de inrosirea pielii. In final se formeaza o crusta. Crustele si ulcerele ulterioare care se formeaza cand se rup crustele, sunt de regula foarte dureroase la atingere si pot dura de la 7 zile la 2 saptamani. Virusul este contagios de la momentul mancarimii pana la vindecarea completa a ulceratiei.

Cum se diagnosticheaza herpesul genital ?
Daca suspectati ca ati avea herpes genital, consultati doctorul. Doctorul poate diagnostica de regula herpesul luand o mostra de tesut descuamat sau prin cultura crustelor sau a ulcerelor timpurii, pentru examinare in laborator.
Deoarece persoanele cu herpes au frecvent si alte boli cu transmitere sexuala, cum este clamidia, gonoree sau Hiv / Sida, doctorul va va face analize si pentru asemenea boli. Daca suspectati ca anterior ati mai avut o eruptie de herpes, un test de sange poate confirma expunerea trecuta la infectia cu HSV-1 sau HSV-2.

Ce se poate intampla ?
Dupa ce crustele de herpes au trecut, o persoana poate crede ca virusul a disparut - dar de fapt el ramane in corp - . Atat HSV-1 cat si HSV-2 au capacitatea de a sta ascunsi in corp pana cand virusul se reactiveaza si erupe urmatorul herpes si ranile dureroase reapar.
In timp, virusul herpetic se poate reactiva singur, iar si iar, producand disconfort si eruptii de fiecare data. De regula, o persoana are cam 4-5 eruptii de herpes in fiecare an - dar la unele persoane, numarul de eruptii va scadea in timp - . Herpesul nu se vindeca; el va ramane permanent in corp si totdeauna poate fi dat unei alte persoane prin orice forma de sex neprotejat. Aceasta este situatia si cand crustele nu sunt prezente pe organele genitale. Majoritatea cazurilor de herpes genital se transmit cand simptomele nu sunt prezente.

Efecte pe termen lung ?
Efectele pe termen lung ale herpesului nu sunt bine cunoscute dar crustele pot lasa cicatrice iar de-a lungul timpului s-a crezut ca ar contribui la riscul de cancer ce col uterin la femei. Totusi, s-a aratat ca un alt virus, papiloma virusul uman, denumit si HPV este cauza cancerului de col uterin la femei. In plus, persoanele cu herpes au un risc mai mare de a contracta Sida din pricina crustelor deschise. La nou nascuti, totusi, herpesul poate produce afectiuni serioase: moarte, deficit neurologic, retard mental si orbire.

Care este tratamentul herpesului ?
Daca credeti ca aveti herpes genital sau daca ati avut un partener care se poate sa fi avut herpes genital, trebuie sa mergeti la medicul de familie sau la ginecolog pentru diagnostic. Medicamentele antivirale pentru administrare orala care se dau cu reteta, incluzand acyclovir (Zovirax), famcyclovir (Famvir) si valacyclovir (Valtrex) pot ajuta la vindecarea ranilor mai repede si pot reduce frecventa reaparitiilor. Daca se iau zilnic, aceste medicamente pot reduce de asemenea sansa de a va infecta partenerul cu virusul herpetic.

Cum se previne herpesul genital ?
Herpesul se poate raspandi de la o parte la alta a corpului in timpul eruptiei. Prin urmare este important sa nu se atinga ochii sau gura dupa ce s-au atins crustele sau ulceratiile. Spalarea foarte bine pe maini este obligatorie in timpul eruptiilor. Rufele care vin in contact cu ulceratiile nu trebuie folosite in comun cu altii. Cuplurile care doresc sa minimalizeze riscul transmiterii trebuie sa foloseasca prezervativele daca un partener este infectat. Din pacate herpesul se poate lua chiar si cand un partener infectat nu are o eruptie in desfasurare. Cuplurile pot de asemenea sa doreasca sa evite orice contacte sexuale, inclusiv sarutul, in timpul unei eruptii herpetice. Daca un herpes genital activ (cu cruste) erupe in timpul travaliului iar nasterea poate fi daunatoare pentru copil, femeile gravide care suspecteaza ca ar avea herpes genital trebuie sa informeze doctorul. Femeile care au herpes si sunt gravide pot naste pe cale vaginala cat timp nu au simptome si nu au efectiv o eruptie in timpul travaliului.
Singurul mod sigur de a preveni herpesul genital este abstinenta (fara contact sexual) . Tinerii care au viata sexuala trebuie sa foloseasca un prezervativ de fiecare data cand au vreo forma de contact sexual (vaginal, oral sau anal). Amintiti-va ca herpesul se transmite sexual chiar daca nici un semn sau simptom al vreunei eruptii, cum sunt veziculele, nu este prezent.

Mituri
Unele credinte frecvente si conceptii gresite despre herpes spun ca acesta este mortal (valabil doar pentru nou-nascuti, ceea ce e rar, sau daca infecteaza creierul ceea ce este iar neobisnuit), ca afecteaza doar zonele genitale (poate afecta orice parte a corpului), ca prezervativele sunt total eficiente in prevenirea raspandirii acestei boli, ca este transmisibil numai in prezenta simptomelor, ca este posibil sa se ia de pe scaunele de toaleta, ca te poate face steril, ca testul Babes-Papanicolau depisteaza herpesul si ca numai persoanele care duc o viata promiscua fac boala (este atat de frecventa incat oricine are contact sexual risca sa o ia).