Internet Explorer incalca legea antitrust

Internet Explorer încalcă legea antitrust


Microsoft şi-a crescut în mod neconcurenţial cota de piaţă a lui Internet Explorer legând programul de Windows, a hotărât Comisia Europeană în raportul preliminar ce a fost înmânat companiei Microsoft .

Dovezile strânse în urma anchetei au dus Comisia la concluzia că legarea Internet Explorer de Windows, ce face Internet Explorer accesibil pentru 90% din PC-urile din lume, afectează concurenţa deoarece oferă softului lui Microsoft un avantaj de distribuţie artificial ce alţi producători de browsere web nu îl au.

Comisia se teme că prin artificiul companiei americane, Internet Explorer este protejat de o competiţie cinstită cu alte programe, ceea ce afectează ritmul inovaţiei în domeniu şi calitatea produselor pe care le obţin clienţii în final.

În plus, comisia este îngrijorată că omniprezenţa Internet Explorer crează un stimulent artificial pentru dezvoltatorii de software sau de design de internet de a crea produse special pentru Internet Explorer, ceea ce subminează şi mai mult concurenţa şi inovaţia.

Concluziile apar într-o declaraţie de obiecţie, cea mai recentă într-un lung proces al UE împotriva Microsoft. În 2004, Comisia Europeană stabilea că Microsoft a încălcat principiile antitrust prin "legarea" Windows Media Player de Windows şi a dat o amendă colosului american de 497 milioane de euro.

Microsoft poate răspunde acum obiecţiilor Comisiei în timpul unei audieri înainte de a se stabili concluziile finale. Producătorul norvegian Opera a iniţiat plângerea împotriva IE.