Acordarea primului ajutor in caz de hemoragie

Acordarea primului ajutor in caz de hemoragie


Atunci cand ai de a face cu o situatie in care o persoana sangereaza puternic (ex.accident rutier), primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa suni la urgente la numarul 112. Urmatorul pas este sa te speli pe maini si sa iti pui niste manusi, daca este posibil si sa acorzi primul ajutor. Important de stiut in cazul in care ranitul prezinta o rana deschisa in zona abdominala, nu incerca sa repozitionezi organele la locul lor, pune doar pansament peste rana.

In cazul unei hemoragii severe, este bine sa urmezi urmatorii pasi:

1) Aseaza ranitul in pozitie culcat si daca este posibil, pozitioneaza usor capul mai jos decat trunchiul sau ridica-i picioarele. Aceasta pozitie reduce riscul de a lesina datorat cresterii nivelului de sange in creier.

2) Purtand manusi pentru a evita orice infectie, indeparteaza orice urma de murdarie sau alte obiecte de pe rana cu precizarea de a evita scoaterea obicetelor adanc infipte in rana. Nu incerca sa cureti amanuntit rana, scopul tau este sa opresti sangerarea.

3) Apasa peste rana. Daca este posibil, fa-o cu ajutorul unui bandaj steril, carpa curata sau chiar o piesa de imbracaminte a ranitului. In cel mai rau caz, foloseste mana.

4) Mentine apasata zona, pana cand sangerarea se opreste. Tine apasat cel putin 20 de minute, fara sa verifici daca sangerarea s-a oprit. Poti mentine presiunea prin folosirea unui bandaj legat strans cu banda adeziva.

5) Nu scoate bandajul sub nici o forma. Daca sangerarea mai continua si se infiltreaza prin bandaj, cel mai bine este sa mai adaugi tifon sau alt material absorbant deasupra ranii.

6) Daca hemoragia nu se opreste, apasa peste artera principala care duce la rana. In cazul unei rani la mana, tine apasata partea inferioara a bratului, mai sus de cot, chiar laga subsuoara. Daca sangerarea este la vreun picior, punctele pe care poti sa aplici presiune in spatele genunchiului sau in vintre. Apasa peste aceste zone, tinand degetele plate. Cu cealalta mana, exercita presiune asupra ranii.

7) In momentul in care hemoragia s-a oprit, imobilizeaza partea vatamata.

Hemoragia externa se poate sa se fii oprit dar exista riscul unei hemoragii si la nivel intern.

Semnele care indica o hemoragie interna sunt:
- sangerare din urechi, nas, rect, vagin
- tuse si vomitat cu sange
- rana pe gat, piept, abdomen sau intre coaste si sold
- rani care au patruns in craniu, piept sau abdomen
- sensibilitate abdominala, insotita de rigiditate sau spasme ale muschilor abdominali
- fracturi
- soc indicat de slabiciune, sete, anxietate sau piele rece la atingere