Alergia la aspirina si efectele ei secundare

Alergia la aspirina si efectele ei secundare


Aspirina (acidul acetilsalicilic) este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilatilor, folosit in general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. In plus, aspirina in doze mici are un efect anticoagulant si este folosit pe termen lung ca sa diminueze riscul de infarct.
Se stie despre aspirina ca poate provoca un atac de astm sever mai ales in cazul persoanelor care au probleme astmatice sau ale sinusului.

Semne si simptome ale sensibilitatii la aspirina pot aparea in decurs de cateva ore de la luarea medicamentului si pot varia de la forme usoare pana la forme foarte grave.

Care sunt aceste simptome?
- urticarie
- mancarimi ale pielii
- curgerea nasului
- umflarea buzelor, a limbii sau a fetei
- tuse, respiratie grea sau foarte rapida

Daca ati avut aceste simptome vreodata de la aspirina este bine sa evitati in viitor orice forma de aspirina. Este bine sa evitati si medicamentele non-steroidiene sau anti-inflamtorii, inclusiv ibuprofenul, naproxenul si altele asemanatoare. Verificati deci bine eticheta inainte sa cumparati orice medicament fiindca aspirina se regaseste in compozitia multor medicamente.
In orice caz, este bine sa stiti ca doar in cazuri foarte rare, aspirina cauzeaza o afectiune mortala. De asemenea, anumite studii au demonstrat ca aspirina poate avea anumite efecte secundare si care in trecut nu se cunosteau.

Astfel, ingerarea aspirinei, unul dintre cele mai utilizate si mai prescrise medicamente din ziua de azi, poate avea ca efecte secundare, pe langa aparitia alergiilor:

- risc de hemoragie - acest medicament mareste fluxul sangvin, drept pentru care nu este bine sa o luati contra durerilor de cap, deoarece in caz de probleme cerebrale, poate produce paralizie. In caz de rana deschisa, aspirina poate provoca hemoragie si mai mare.

- risc de ulcer gastric - aspirina, la fel ca toate medicamentele anti-inflamatorii non-steroidiene sunt responsabile de favorizarea ulerului la stomac, datorita moleculelor care impiedica formarea enzimelor responsabile de formarea mucoasei care protejeaza celulele de acidul produs de stomac.

- supradozaj - in doze mari aspirina este mortala, 10-20 comprimate pe zi va pot fi fatale; simptomele in acest caz sunt ameteli, dureri de cap, greturi, tiuit in urechi

- periculoasa pentru rinichi - aspirina favorizeaza retentia apei; in cazul in care sunteti hipertensivi sau aveti diabet, feriti-va de doze mari de aspirina

- aparitia sindromului Reye - acest sindrom deosebit de periculos apare atunci cand in timpul gripei, varicelei sau racelii se administreaza aspirina. Acest sindrom apare mai frecvent in cazul copiilor si se manifesta prin stari de voma, ameteala si apoi coma. De aceea, in caz de febra, se recomanda paracetamolul si nu aspirina.