Foliculita

Foliculita


Foliculita reprezinta infectia foliculilor pilosi. Fiecare fir de par creste dintr-un folicul, prin urmare infectia acestora poate aparea in oricare parte a corpului unde exista fire de par. In general, foliculita apare mai frecvent in regiunea fetei, scalpului si in zonele aflate in contact strans cu imbracamintea, cum sunt zona inghinala sau coapsele.

Cauze
Foliculita este de obicei cauzata de o bacterie, in special aceea de tip stafilococic, dar poate fi cauzata si de alte tipuri de fungi, aceasta din urma fiind mai frecventa la persoanele cu sistemul imunitar slabit. De multe ori, foliculita apare in urma epilarii sau a hainelor care irita pielea, avand loc astfel lezarea foliculilor pilosi. Si odata ce acestia au fost lezati, riscul de a se infecta este mai mare.

Simptome
Foliculita se manifesta prin aparitia unor pete rosii, la inceput dureroase dar care se transforma in timp in umflaturi care pot crea senzatia de mancarime sau usturime. Fiecare pustula (umflatura) contine un fir de par si puroi. Formele grave de foliculita pot produce durere mai mare si disconfort, asa este cazul furunculului. Un tip de foliculita este acela de foliculita de apa fierbinte care apare in general in timp de 72 de ore dupa ce pacientul a facut o baie fierbinte sau s-a scaldat intr-un izvor de apa termala. Dar acest tip de foliculita dispare de obicei in 7-10 zile.

Factori de risc
- folosirea unor piscine netratate cu clor sau a unor bai fierbinti
- purtarea de imbracaminte stramta pe corp
- folosirea antibioticelor sau unor creme steroide pe o durata mai mare de timp
- folosirea unor substante care pot irita sau bloca foliculii, cum sunt produsele de machiaj, ulei de motor, tar si creozot
- taietura, leziune sau interventie chirurgicala ce s-a infectat
- sistem imunitar slabit, nerezistent la infectii

Tratament
Formele usoare de foliculita dispar de la sine in cateva saptamani. Asta nu inseamna ca infectia nu poate reaparea si nu poate avea forme mai grave.
Pentru foliculita usoara, poti folosi un unguent sau o crema pe baza de antibiotice, cum este bacitracina, polimixina B sulfat, eritromicina, clindamicina sau mupirocina. Poti apela de asmenea si la un antispetic, cum este iodura de povidon (Betadina) sau clorhexidina.
Pentru foliculita profunda (severa) este nevoie de administrarea de antibiotice: dicloxacilina, eritromicina sau cefalexina sau ciprofloxacina (Cipro) si ofloxacina pentru anumite tipuri de bacterii. Daca infectia este cauzata de fungi, sunt necesare medicamente antifungice, cum sunt fluconazolul (Diflucan), griseofulvina (Fulvicin sau Gris-Peg, de exemplu), itraconazolul (Sporanox), sau terbinafina (Lamisil). Pentru a reduce inflamatia, medicul poate prescrie si un corticosteroid.
Pentru foliculita ce apare la nivelul scalpului sau barbiei, se poate folosi un sampon pe baza de sulfura de seleniu 2.5%, seleniu 1%, sau propilen glicol.
Pentru cazurile recurente, in care folculita nu mai trece, terapia cu laser poate fi o solutie, deoarece se distruge foliculul pilos si firul de par nu mai creste. Singurul inconvenient al terapiei cu laser este costul acesteia.

Tratament la domiciliu
In zona infectata trebuie folosit intotdeauna un sapun antibacterian. Pentru scalp si barbie se poate folosi si un sampon pe baza de ketoconazol, asa cum este Nizoralul. Un alt tratament consta in aplicarea timp de 10-15 minute in zona infectata de comprese umede cu apa calduta, folosind tifon, inmuiat in solutie Burow sau intr-o solutie cu 15 ml de otet alb + 315 ml apa.
Daca foliculita a aparut ca urmare a epilarii cu epilatorul spre exemplu, trebuie incetata automat aceasta procedura si abia apoi urmat tratamentul corespunzator. Folositi o alta metoda de epilat in cazul in care una a dat gres.