Ierburile aromate si sanatatea

Ierburile aromate si sanatatea


Ierburile aromate sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri si nu doar pentru a da gust sau miros mancarurilor ci si pentru ca acestea au diverse proprietati care ajuta la imbunatatirea sanatatii organismului. Sa vedem la ce sunt bune mai exact condimentele:

Patrunjelul
Este un tonic general, antioxidant si purificator al organismului. In el se gaseste de 4 ori mai multa vitamina C decat in portocala si mai mult fier decat in spanac. Patrunjelul mai contine calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofila, precum si un aminoacid numit histidina, care franeaza dezvoltarea tumorilor.

Mararul
Si el este o sursa importanta de vitamina C, dar si de vitamina A, riboflavina, vitamina B6, acid folic, calciu, fier, magneziu si potasiu. Mai contine si fibre alimentare, niacina, fosfor, zinc. Frunzele de marar contin estrogen, care incetinesc procesul de imbatranire. In plus, ajuta la cresterea naturala si armonioasa a sanilor.

Leusteanul
Contine substante volatile care combat spasmele, asa ca e putin probabil sa ai probleme digestive daca il folosesti sistematic. Contine multa vitamina C, fier si acid folic. E bun si pentru rinichi, si pentru raceala, si pentru alergii.

Busuiocul
Specialistii biochimisti care l-au studiat au descoperit ca in el se afla peste 14 principii active care pot sa trateze cel putin 40 de tipuri de afectiuni, de la sensibilitatea tenului la probleme neuro-hormonale.

Menta
In afara de ulei eteric, menta mai contine acizi organici, acizi grasi, glucide, vitaminele A,C si D, precum si un procent important de saruri minerale (12%). Putina menta in mancaruri te tine la distanta de gripa, raceala, de ameteli si migrene.

Cimbrul
Contine uleiuri volatile, taninuri, vitaminele B1 si C, mucilagii, celuloza. Supranumit si "antibioticul saracului", te scapa fara probleme de infectii usoare. Este diuretic, ajuta la digestie si previne balonarile. Dar nu este recomandat in caz de ulcer sau gastrita si este de preferat ca femeile insarcinate sa-l consume in cantitati mici.

Chili
Ajuta la scaderea colesterolului. Ardeii rosii iuti contin un antiinflamator care ajuta la indepartarea durerilor. Chili contribuie la decongestionarea mucoasei plamanilor si a nasului, creste imunitatea, previne aparitia ulcerului, ajuta la scaderea in greutate, reduce colesterolul si trigliceridele si ajuta la prevenirea aparitiei cancerului.