Infertilitatea la femei. Ce ne ajuta?

Infertilitatea la femei. Ce ne ajuta?


Plantele medicinale
In cazurile in care sterilitatea apare pe fondul unor probleme hormonale, plantele medicinale sunt de un real ajutor. Dintre multitudinea de remedii vegetale care exista in zilele noastre, doua dintre ele sunt cunoscute ca avand efecte foarte benefice: branca-ursului (cu efecte atat in cazul infertilitatii la femei, cat si la barbati) si Vitex agnus castus, un arbust care se bucura de o extraordinara popularitate, atat in Occident, cat si in Sua. Partile aeriene ale acestui copacel, administrate intern, au efecte foarte puternice la nivelul glandei hipofize, regland nivelul unor hormoni foarte importanti in reproducerea feminina. In cazul infertilitatii care apare pe fondul excesului de prolactina, a anomaliilor in secretia progesteronului sau a hormonului luteinizant, un tratament de trei luni cu preparate care contin aceasta planta are efecte spectaculoase. In Romania, Vitex agnus castus se gaseste sub forma produsului “Mastodynon“, realizat de laboratoarele PlantExtrakt Cluj.

Vitaminele si mineralele
Dintre toate, vitaminele C si E au o mare importanta pentru mentinerea echilibrului endocrin. Multe experimente, in care s-au administrat femeilor care sufereau de infertilitate cantitati sporite din aceste vitamine, au pus in evidenta o crestere spectaculoasa a ratei natalitatii.
Vitamina C se gaseste in stare naturala, in cantitati foarte mari, in macese, in catina, in coacaze negre, si in cantitati mai mici, in lamai, portocale, grapefruit.
Vitamina E se gaseste in mari cantitati in uleiul de catina, uleiul de masline presat la rece, miezul de nuca, uleiul de soia si soia germinata.
Totodata, se pare ca o deficienta mica de fier in organismul femeii duce la o infertilitate temporara. Daca analizele pun in evidenta chiar si o mica deficienta de fier, faceti o cura cu remedii care favorizeaza asimilatia (bitterul suedez, anghinarea, gentiana) si cu alimente bogate in fier (urzica, spanac, galbenus de ou, germeni de grau).

Dieta
Pentru stimularea fertilitatii, este nevoie de o dieta de purificare si revigorare. Aceasta dieta poate include multe sucuri de legume (telina, patrunjel, morcov, sfecla rosie) si de fructe (struguri, mere, lamaie), salate de cruditati, calorii luate din oleaginoase (seminte de dovleac, nuci, arahide, alune, susan, seminte de floarea-soarelui) neprajite.
A se evita pe cat posibil carnea si alimentele rafinate (zahar si dulciuri cu zahar, margarina, faina alba); se elimina complet din alimentatie toate produsele conservate, produsele care contin E-uri si cele condimentate excesiv.
Un rol foarte important il are mentinerea greutatii in limite rezonabile, atat femeile obeze, cat si cele subponderale avand de regula probleme de fertilitate.

Tratamentele balneare
In cazul sterilitatii secundare, rezultate in urma unor afectiuni infectioase (anexite, metro-anexite, cervicite, endometrite etc.) tratamentele balneare pot avea efecte miraculoase. Se recomanda aplicatiile externe (sub forma de tampoane) cu namol sapropelic, aplicatii care se fac in statiunile Techirghiol, Eforie, Lacul Sarat. Efecte cu totul deosebite au spalaturile vaginale facute cu apele clorurosodice din statiunea Sarata Monteoru, din judetul Buzau.

Masajul energetic
Acest tip de masaj se face simplu, punand ambele palme asa incat varfurile degetelor sa ajunga pe zona de proiectie a ovarelor. Cu varfurile degetelor se preseaza bland aceasta zona si se fac miscari circulare ample, frictionand aceasta zona de 30 de ori intr-un sens si de 30 de ori in celalalt sens. In timpul masajului, trebuie adoptata o atitudine relaxata, se fac respiratii profunde (abdominale), vizualizand cum energia din varfurile degetelor, precum si cea din aerul inspirat invaluie zona ovarelor si o hranesc. Tratamentul se face zilnic, dimineata sau seara, vreme de 3 luni minimum, facandu-se pauza numai in perioada ciclului menstrual.

Relaxarea
Relaxarea este cea mai puternica arma impotriva stresului, care este unul din principalii inamici ai fertilitatii. Modalitatea cea mai eficienta de relaxare este specifica fiecarei persoane in parte. Unele femei se destind foarte usor cu ajutorul respiratiilor complete si al relaxarilor de tip yoghin; alte femei se simt foarte bine in natura, plimbandu-se sau pur si simplu dormind.
Infertilitatea este o problema ce afecteaza aproximativ 10-15% cupluri. Incidenta este in crestere din cauza sarcinilor tarzii si a incidentei crescute a bolilor inflamatorii pelviene si a bolilor cu transmitere sexuala.