Sfaturi pentru un somn linistit

Sfaturi pentru un somn linistit


Multi dintre noi se-ntampla sa avem probleme cu somnul si asta deoarece ne-am acomodat in timp cu fel de fel de obiceiuri nesanatoase care ne rapesc timpul pe care ar fi trebuit sa-l dedicam in mod normal somnului.

Iata cateva sfaturi pentru a avea un somn linistit

1. Nu folosi niciodata patul in alte scopuri (invatat, privit la Tv, mancat, etc) decat pentru a dormi sau a face sex.

2. Daca te-ai intins pe pat si nu poti adormi nicicum incearca urmatoarea tehnica: incepe sa numeri in ordine descrescatoare de la 100, pentru a evita gandul la problemele de ieri sau maine; respira adanc sau vizualizeaza un loc linistit, frumos in care ai vrea sa fii.

3. Daca nu reusesti sa adormi dupa ce te-ai pus in pat, incearca sa citesti ceva plictisitor.

4. Dezvolta-ti un obicei zilnic de a adormi.

5. Culca-te mereu la aceeasi ora.

6. Inainte de culcare evita sa fumezi sau sa bei cafea, ceai sau cola.

7. Evita sa bei alcool chiar inainte de a te culca: este suficient sa bei o mica cantitate de alcool ca sa adormi, dar te vei trezi cu siguranta de mai multe ori in timpul noptii.

8. Evita sa dormi in timpul zilei.

9. Incearca sa te trezesti in fiecare dimineata la aceeasi ora, chiar si in weekend-uri.

10. Aeriseste bine camera inainte de culcare.

11. Poti sa faci o baie calda, sa bei o cana de lapte cald sau sa asculti o muzica lina care sa se inchida automat dupa un anumit timp.

12. Evita sa te uiti la televizor inainte de a adormi, exista riscul ca anumite emisiuni sa te tina treaz pana la ore tarzii si sa nu mai poti adormi dupa aceea.


Daca insomnia persista, este recomandat sa consulti un medic pentru a vedea daca lipsa somnului se datoreaza unui motiv de sanatate (depresie, hipertiroidie, insuficienta cardiaca, boli cronice respiratorii). Nu incerca sa iei somnifere pe cont propriu fara sa consulti inainte medicul, acestea pot avea efecte secundare nebanuite asupra ta pe termen lung.