Simptomele sindromului oboselii cronice

Simptomele sindromului oboselii cronice


Sindromul oboselii cronice (SOC) este o afectiune care se manifesta printr-o stare de oboseala atat de acuta incat nu mai poti face fata activitatilor zilnice pe care le faci in mod normal.

Majoritatea persoanelor isi revin mai repede de un an, dar sunt unele persoane la care aceasta stare continua in decurs de cativa ani. Boala nu este foarte bine inteleasa, nu s-au facut suficiente teste pentru a o descrie exact, astfel ca nici tratamentul nu este unul exact.
Oboseala resimtita chiar exista, nu este doar o plasmuire a mintii ci este o reactie a corpului la diversi factori emotionali si psihici.

Nu se cunosc cauzele reale care duc la aparitia acestui sindrom, dar simptomele manifestate de majoritatea pacientilor includ:
- moleseala puternica, oboseala acuta - principalul simptom
- senzatie de epuizare
- probleme ale somnului
- imposibilitate de a gandi limpede, de concentrare, de amintire
- dureri de cap, de gat, de muschi si articulatii
- simptomele pot aparea dupa o activitate fizica sau psihica care in trecut nu era o problema pentru tine
- depresia este comuna in cazul acestei afectiuni, medicamentele antidepresive pot ameliora situatia

Diagnostic si tratament
Diagnosticul este greu de pus in conditiile in care foarte multe persoane pot prezenta simptome asemanatoare, dar care nu au acest sindrom.
De asemenea, nu exista un tratament anume, dar anumite simptome pot fi ameliorate. Cel mai bun tratament este cel de acasa, poti face anumite schimbari in programul tau zilnic, sa te obisnuiesti sa te odihnesti cum trebuie, sa incepi sa faci exercitii fizice.
Este bine sa te consulti mereu cu medicul tau ca sa poti incepe tratamentul adecvat. Atitudinea buna ajuta intotdeauna, incearca sa nu cazi pe latura opusa a frustrarilor, stresului, depresiilor deoarece risti sa agravezi situatia.