Spermograma

Spermograma


O spermograma masoara cantitatea de material seminal pe care un barbat o produce si determina numarul si calitatea spermei. O analiza seminala este de obicei primul test care trebuie facut pentru a determina daca barbatul are probleme legate de fertilitate.
Studiile arata ca problemele materialului seminal afecteaza mai mult de o treime din cupluri care se afla in imposibilitatea de a avea copii.

Testele care se fac in analiza materialului seminal pot include:
- volumul: se masoara canitatea de material seminal in timpul une ejaculari
- timpul de lichefiere; Materialul seminal este un gel dens care, in general, dupa 20 de minute de la ejaculare devine lichid. Testarea timpului de lichefiere masoara timpul necesar pentru ca materialul seminal sa se transforme in lichid
- numarul de spermatozoizi: acest test masoara numarul de spermatozoizi per ml de material seminal prezenti in timpul unei ejaculari
- morfologia spermei: acest test masoara procentul de spermatozoizi care au o forma normala
- motilitatea spermatozoizilor: acest test masoara procentul de spermatozoizi care se deplaseaza (inainteaza) in mod normal
- PH-ul: acest test masoara aciditatea (ph redus) sau alcalinitatea (ph ridicat) materialului seminal
- cantitatea de globule albe: de obicei, globulele albe nu sunt prezente in sperma
- nivelul fructozei: acest test masoara cantitatea de zahar numita fructoza prezenta in sperma. Fructoza furnizeaza energie spermei.

Spermograma se face in urmatoarele cazuri:
- barbatul are o problema de reproducere care cauzeaza infertilitate
- daca vasectomia a iesit bine si este nevoie de analize mai amanuntite

Cum te pregatesti pentru o spermograma?
Inainte de a face o asemenea analiza, trebuie sa eviti orice activitate sexuala timp de 2-5 zile. In acest fel cantitatea si calitatea spermei va putea fi la nivelele sale maxime iar testul va putea fi cat mai exact. S-ar putea s fie de asemenea nevoie si de evitarea alcoolului timp de cateva zile inainte de test. Barbatul trebuie sa discute cu medicul si despre medicamentele sau suplimentele pe care eventual le ia.

Cum se face?
Este nevoie de o proba de material seminal care se colecteaza de obicei prin ejacularea intr-un recipient curat. Colectarea probei se face de obicei la clinica prin masturbare intr-o camera destinata acestui lucru sau intr-o baie. Insa proba se poate duce si de acasa, in acest caz colectarea putandu-se face sau prin coitus intrerruptus in timpul actului sexual inainte de ejaculare sau ejaculand in prezervativ. In cazul in care colectarea spermei se face acasa, proba trebuie dusa in timp de maxim o ora de la ejaculare si trebuie mentinuta pe cat posibil la temperatura corpului.
Probele de sperma pot da rezultate diferite de la o zi la alta, de aceea, in multe cazuri este nevoie de 2-3 probe colectate in timp de 3 luni de zile.

Rezultatele testului spermei pot varia de la laborator la laborator, insa de obicei valorile normale se situeaza in felul urmator:

Cantitatea de sperma
- normal: 1.0-6.5 ml / ejaculare
- anormal: un volum mai mare sau mai mic poate indica probleme de fertilitate

Timpul de lichefiere
- normal: mai putin de 60 de minute
- anormal: un timp mai indelungat poate fi semnul unei infectii

Cantitatea de spermatozoizi
- normal: 20-150 milioane de spermatozoizi / ml
- anormal: un procent foarte mic de spermatozoizi per ml poate indica infertilitate, desi au existat barbati care au putut face copii care au masurat 1 milion de spermatozoizi / ml

Morfologia spermei
- normal: cel putin 70% dintre spermatozoizi au forma normala
- anormal: formele anormale constau in spermatozoizi cu doua capete sau doua cozi, cu coada scurta, cu cap mic sau rotund mai degraba decat oval; spermatozoizii cu forma anormala nu pot penetra un ovul. Forme anormale ale spermatozoizilor se gasesc in orice proba de sperma, dar o concentratie mare poate fi un semn de infertilitate.

Mobilitatea spermatozoizilor
- normal: cel putin 60% dintre spermatozoizi se misca in mod normal; cel putin 8 milioane de spermatozoizi/ ml inainteaza normal
- anormal: spermatozoizii trebuie sa fie capabili sa inoate prin mucusul cervical pentru a ajunge la ovul. O cantitate mare de spermatozoizi care nu pot ajunge la ovul, indica probleme de fertilitate

PH-ul spermei
- normal: 7.1-8.0
- anormal: un ph mai mare sau mai mic poate distruge spermatozoizii si abilitatea lor de a se deplasa la ovul

Cantitatea de globule albe
- normal: nu sunt detectate globule albe, nici bacterii
- anormal: o cantitate mare de globule albe poate indica o infectie

Nivelul de fructoza
- normal: 300 mg/ 100 ml de ejaculare
- anormal: absenta fructozei poate indica ca barbatul s-a nascut fara vezicule seminale sau are un blocaj al acestora

Daca sunt detectate valori anormale ale testului, se vor efectua analize ulterioare. Alte teste pot include: analiza hormonilor: testosteron, hormonul luteinizant, hormonul care stimuleaza foliculii sau prolactina. Se poate sa fie nevoie si de o biopsie a testiculelor.

Eficacitatea testului de sperma poate fi afectata de factori precum: medicamente, cafeina, alcool, cocaina, tabac, marijuana, plante medicinale precum St. John's wort sau echinaceea, expunerea la radiatii sau racirea probei de sperma.